Skip links

Projecten

Kickit

Kickit

Vanuit je rolstoel met één druk op de knop een voetbal wegschieten. Je draait, je passt en schiet de bal … doelpunt!

Kickit is rolstoelvoetbal, rolstoelvoetbal is Kickit. Dé vorm van voetbal waaraan iedereen mee kan doen. Kickit zorgt voor sportplezier, samen bewegen en voetbalpassie delen tussen mensen met een beperking én tussen mensen met én zonder beperking.

Ook voor mensen in een rolstoel is het van belang om gezond te blijven door beweging, maar met een rolstoel zijn er vaak minder sportmogelijkheden. Dit tot frustratie van mensen die rolstoel gebonden zijn. Ze willen op een zo normaal en makkelijk mogelijke manier meedraaien in de maatschappij, maar de maatschappij maakt dit niet altijd mogelijk. Daarom werken wij als consortium aan Kickit, een nieuwe vorm van rolstoelvoetbal. Kickit wordt gespeeld met AmiGo de voetbalschieter. De AmiGo is een sporthulpmiddel dat aan de voorkant van zowel een elektrische als handbewogen rolstoel bevestigd kan worden. De AmiGo kan een bal oppakken, vasthouden en wegschieten. Het is zelfs mogelijk om de bal van een andere speler af te pakken!

In opdracht van Gehandicaptensport Nederland en in samenwerking met partners als Tech2play, Special Heroes en Kiwanis werkten we in 2023 aan een landelijke uitrol van Kickit. Eén van de doelen was om een landelijke competitiestructuur voor Kickit op te zetten, zodat alle Kickit beoefenaars wedstrijden tegen andere teams konden gaan spelen.

Details

Status:
Lopend

Partners:
BrabantSport Fonds
VDL Foundation
Tech2Play
Gehandicaptensport Nederland
Stichting Special Heroes

Oktober 2023

Harmen@innobeweeglab.nl

Productontwikkeling, Gebruikersonderzoek

“Iedereen heeft toch recht om voetbal te kunnen spelen!”, Michiel van der Boom, bedenker van de AmiGo

De ambitie is om in heel Nederland lokale/regionale Kickit teams op te zetten. Deze teams worden lokaal ondersteund door stakeholders zoals een mytylschool, een voetbalclub, een revalidatiekliniek en/of de gemeentelijke sportservice organisatie. Zij faciliteren het opzetten van Kickit voetbalteams (o.a. organiseren wekelijkste trainingsuren, huur locatie, onderlinge wedstrijdjes). Kinderen van binnen maar ook buiten de betrokken organisaties kunnen lid worden. De teams zullen wekelijks trainen, een band met elkaar opbouwen en vooral plezier hebben! Doel is om op regionaal niveau periodiek onderlinge wedstrijden en eventdagen te organiseren, en jaarlijks ook één of meerdere grotere toernooidagen.

Met financiële steun vanuit het BrabantSport fonds, de VDL foundation en FNO Klein Geluk werden verspreid over Brabant de eerste 4 Kickit teams opgezet. Vanaf april 2023 zijn deze teams ook daadwerkelijk gaan trainen met de AmiGo’s. InnoBeweegLab coördineerde in het opzetten van de teams en droeg zorg voor het monitoren van het project. Samen met de partners zijn we soortgelijke regionale samenwerkingen aan het opzetten in de andere regio’s in Nederland, waar we eind 2023 ook de eerste teams actief willen hebben.

AmiGo de Voetbalschieter en Kickit zijn ontwikkeld in een 2-jarig innovatieproject, waarin 9 partners hebben samengewerkt aan de ontwikkeling van AmiGo en daarop volgend de sport Kickit (2020-2022, mede mogelijk gemaakt door Sportinnovator en ZonMw). Twee jaar lang werd er uitvoerig ontwikkeld en getest. We bezochten maar liefst 14 locaties waar de doelgroep de AmiGo en eerste Kickit spelvormen hebben getest.

Contact opnemen

Neem contact op via het formulier.

+31 6 57 00 90 33

info@innobeweeglab.nl