Fitcoins@School

1 november 2021

Dit project is inmiddels afgerond.
Kinderen meer laten bewegen door middel van Fitcoins.

Uit onderzoek is gebleken dat maar 55% van de kinderen tussen de 4 – 11 jaar voldoet aan de beweegrichtlijnen. Naarmate kinderen ouder worden, daalt dit percentage meer en meer. Daarom hebben vanuit het project GestelGezond, Fitcoins@School opgestart. Het doel van dit project is om kinderen op een speelse, creatieve en laagdrempelige manier meer te laten bewegen en ze hiervoor te belonen. Door het streven naar Fitcoins stimuleren we het plezier van in beweging zijn.

InnoSportLab Sport & Beweeg neemt de projectleiding op zich, introduceert de stappenteller en app aan de kinderen en verzorgt de communicatie daaromheen. Daarnaast onderzoeken we het gebruik en de voldoening van de app en meten we het effect van de app op de dagelijkse beweging van de kinderen.

Na de afronding van de interventie op basisschool de Kameleon in Eindhoven zetten we nu in op een vervolg op Basisschool Karel de Grote. Lees hieronder meer over beide interventies.

Basisschool Karel de Grote
Na het succes bij basisschool de Kameleon zijn we in september 2021 gestart bij basisschool Karel de Grote. Basisschool Karel de Grote is gelegen in de wijk Genderdal in Eindhoven, waar GestelGezond ook actief is. De leerlingen van groep 6, 7 en 8 ontvingen eind september de Garmin stappenteller. De opzet van het project was gelijkend aan die van basisschool de Kameleon, echter werd besloten dat de kinderen dit keer langer Fitcoins konden sparen. Vier weken lang konden de kinderen aan de horloges wennen en vanaf 1 november tot aan de kerstvakantie in 2021 hadden de kinderen de tijd om Fitcoins te sparen en toffe prijzen te winnen! Opnieuw werden er daarnaast activiteiten georganiseerd, o.a. door Dynamo Jeugdwerk en Monkeytown. Ze konden Fitcoins verzamelen voor prijzen voor zichzelf, bijv. sportproducten of toegangskaartjes, en daarnaast werd er als klassen tegen elkaar gestreden. Groep 7 bleek de fitste klas te zijn en gingen ervandoor met een sportpakket aangeboden door Decathlon Nederland.

Prijzen en activiteiten werden mogelijk gemaakt door: Glowgolf Eindhoven, InnoSportLab Sport & Beweeg, Jantje Beton, Monkeytown Eindhoven, Eindhoven Sport, Dynamo Jeugdwerk, JumpXL Eindhoven en Decathlon,

Deze interventie was in het kader van GestelGezond in samenwerking met basisschool Karel de Grote, It’s my life, Eindhoven Sport en Dynamo jeugdwerk.

Basisschool de Kameleon
In dit project hebben we samengewerkt met 67 kinderen uit groep 7 en 8 van basisschool de Kameleon in Eindhoven. De leerlingen kregen een stappenteller uitgedeeld die ze gedurende 12 weken mogen dragen. De eerste 6 weken hebben we gemeten hoeveel stappen ze in het dagelijkse leven zetten. Na deze 6 weken introduceerde wij de app It’s my life. Met deze app verzamelen de kinderen Fitcoins (munten) voor het aantal gezette stappen per dag. De verdiende Fitcoins kunnen de leerlingen vervolgens inruilen voor leuke beloningen en prijzen. Daarnaast werd er ook in deze interventie een uitdaging georganiseerd voor de kinderen; wie is de fitste klas en verdient de meeste Fitcoins? De fitste klas won een leuke prijs voor op school.

De prijzen die de kinderen kunnen winnen werden beschikbaar gesteld door: Mediamarkt Eindhoven Centrum, Ontdekfabriek Eindhoven, Gompie Zeeland, Eindhoven Sport, Giel Bootcamp en Sports, Dynamo Jeugdwerk, DeijneIntersport Biggelaar Eindhoven, JumpXL Eindhoven, InnoSportLab Sport & Beweeg, DecathlonOp Noord, Doux Bleu Conceptstore, Perry Sport Eindhoven & Piazza.

Deze interventie was in samenwerking met basisschool de Kameleon Eindhoven, It’s my life, Eindhoven Sport, Eindhoven Vitaal en Dynamo jeugdwerk.
Zie hieronder de resultaten.