De succesvolle speelplek
De speelplek. Een van de weinige plekken die gedurende deze Corona chaos wel bezocht kon en mocht worden. Het bezoek voor volwassenen natuurlijk wel op 1,5 meter, maar dat is in ieder geval beter dan niets. Rennen, spelen en ravotten in de buitenlucht, met andere woorden: Buiten spelen. Buiten spelen is een van de belangrijkste punten in de ontwikkeling van een kind. Niet alleen voor de gezondheid, maar ook op sociaal gebied. Uit onderzoek van Jantje Beton blijkt dat het aantal buiten spelende kinderen gedaald is van 20 procent in 2013 naar 14 procent in 2018. Buiten spelen anno 2021 is niet meer wat het geweest is. In de periode dat kinderen tegenwoordig geboren worden met de telefoon in de hand, is het aanmoedigen van buiten spelen belangrijker dan ooit.
Het balanceren op liggende boomstammen of het verstoppen achter een fort van houten palen. Natuurlijk spelen en ontdekken is helemaal van nu. Ook de centrale grote speelplekken winnen aan terrein. Speelplekken heb je in verschillende vormen en maten, maar wat is nu precies het succes van een speelplek? Branchevereniging Spelen & Bewegen heeft ons gevraagd deze vraag te beantwoorden. Hiervoor gaan, en zijn we de straat opgegaan in Almere, Emmen, Katwijk en Vught.
In iedere gemeente bezoeken we drie speeltuinen, iedere speelplek met een eigen perspectief. Van natuurlijk spelen, tot aan spelen voor iedere leeftijd. Het succes wordt bepaald door de mening van de begeleider en het kind. Kletsen met de spelende kinderen, in gesprek gaan met buurtbewoners en bezoekers van de speelplek. Succes wordt niet alleen bepaald door de toestellen die er staan. Aspecten zoals de veiligheid, het onderhoud en de betrokkenheid van zowel de gemeente als voor de buurt tellen net zo goed mee.
De behoefte van het kind in combinatie met de mening van de ouders, verzorgers, familieleden of begeleiders bepalen het succes van een speelplek. Een ideale plek bestaat niet, maar een speelplek verbeteren doen we samen. Een ding is zeker en dat is dat een speelplek, een plaats is voor iedereen. Jong, oud, met of zonder rolstoel, samen of alleen.