Skip links

Pilot Fitcoins@MBO deze week van start gegaan!

“Bijna de helft van de Nederlandse kinderen beweegt te weinig. Hun motorische vaardigheden gaan achteruit en overgewicht bij kinderen neemt toe.”

Het project Fitcoins@MBO is ontworpen om studenten in de regio Tilburg aan te moedigen om aan de beweegrichtlijnen te voldoen, met als uiteindelijk doel jongeren tussen 16 en 20 jaar fysiek en mentaal fitter te maken.

Tijdens de pilot gaan 30 eerste- en tweedejaars studenten van het ROC Tilburg de functionaliteiten van de Fitcoins app testen en de eerste Fitcoins verdienen. Met behulp van hun smartphones worden de studenten beloond voor laagdrempelige beweegactiviteiten zoals lopen en fietsen. De digitale munten kunnen worden ingewisseld voor cadeaubonnen bij lokale winkels, die gezonde producten en diensten aanbieden.

Dit project is ook voor onze stagiair Wouter Bosch aanleiding voor zijn onderzoek, hij vertelt: “Volgens het Kenniscentrum Sport & Bewegen zijn er 5 factoren die, tijdens de transitie van het vmbo naar het mbo, invloed hebben op het beweeggedrag van de studenten. Deze factoren zijn: tijdsbesteding, mentaal welbevinden, sociale omgeving, schoolomgeving en geld. Met mijn onderzoek ga ik bekijken in hoeverre deze 5 factoren onder studenten van het ROC Tilburg een rol spelen.”

In april zal het grootschalige onderzoek van start gaan, waarbij zo’n 1000 studenten van het ROC Tilburg worden betrokken om kennis te maken met Fitcoins!

InnoBeweegLab ondersteunt de implementatie van het project en is verantwoordelijk voor het meten van de impact.