Skip links

Brabantse scholieren in beweging door actief gamen

Scholieren in Brabant krijgen dit jaar de unieke kans geboden om vanuit de wereld van esports kennis te maken met het lokale sportaanbod. Geen gaming vanuit de luie stoel, maar met het lichaam als controller. Deelnemers gaan met een VR bril en speciaal ontwikkeld pak de strijd tegen elkaar aan door te rennen, springen, kruipen en rollen. Vol actie wordt bepaald wie de ‘Active Esports Champion’ 2022 wordt.

Het programma, mogelijk gemaakt door financiering vanuit het BrabantSport Fonds, is tot stand gekomen vanuit de visie om een brug te slaan tussen gamen en actief bewegen. Hierbij wordt unieke technologie, ontwikkeld in Eindhoven, ingezet waarbij het voor het eerst mogelijk is om op hoog tempo een computerspel in teamverband te kunnen spelen, aangestuurd door je hele lichaam. Bijzonder is dat de spelbeleving zo intens is, dat spelers niet door hebben zich zo in te spannen. De energie spat ervan af, zelf bij spelers van wie je het minst verwacht. De wereld van games voelt vertrouwd bij jongeren, waardoor ze pas bij afloop realiseren een intense work-out te hebben gehad. Een succesbeleving vanuit beweging, waarna bewegingsspecialisten een koppeling maken naar de breedtesport en een passend advies geven. De basis van dit advies wordt opgedaan vanuit de data van het spel. Na een mogelijke proefles bij een lokale club worden de scholieren voor een tweede maal opgeroepen, om zich ditmaal te kunnen classificeren voor de finale. Deze vindt plaats op een nader te bepalen toplocatie in Brabant.

500 studenten in beweging krijgen
De samenwerking tussen o.a. het Eindhovense PWXR en InnoSportLab Sport & Beweeg, leidt ertoe dat met ondersteuning van het BrabantSport Fonds 500 studenten de mogelijkheid wordt geboden om gratis deel te nemen. Het project richt zich op vmbo-scholieren, en dient als ‘vliegwiel’ om kinderen meer in beweging te krijgen na een lastige periode van stilzitten.

 “Het is mooi om eindelijk gaming in zetten waarbij jongeren vanuit plezier met gamen aangezet worden tot beweging. Deze technologie wordt nergens anders op de wereld op deze manier ingezet. Met deze positieve verandering ‘trekken’ we kinderen van de bank af.” aldus een enthousiaste Peter Kortenhoeven, CEO van ontwikkelstudio PWXR. “We hebben dit al ondernomen bij de topclubs van het Nederlandse betaald voetbal, waar ook wordt gezien dat dit de potentie heeft een heel nieuw genre te kunnen worden binnen de wereld van gaming!”

Marieke Maas, fondsmanager BrabantSport Fonds, is ook erg enthousiast over het nieuwe project: “Dit project past perfect bij de ambities van het fonds om met inzet van sport maatschappelijke impact te kunnen maken op, in dit geval, stressreductie onder jongeren. Een prachtig innovatief plan waarbij gaming wordt gekoppeld aan fysieke beweging. Wat mij betreft een 100% match met de doelgroep waar gaming tot de verbeelding spreekt en gebruikt wordt als tool om jongeren te inspireren en te activeren. Het plan is wat ons betreft een innovatieve manier om jongeren te inspireren tot duurzaam bewegen om ze hiermee krachtiger en sterker te maken. Dit moedigen wij als BrabantSport fonds uiteraard graag aan!”

InnoSportLab Sport & Beweeg is verantwoordelijk voor het opstellen van het interventieplan, de coördinatie van het project en het monitoren van het effect. Daarnaast zullen wij ondersteuning bieden in de communicatie.

Lees hier meer over het project!