Skip links

Een terugblik op het USPC 2018

Inmiddels bestaat het Urban Sports Performance Centre (USPC) ongeveer een jaar en is het hoog tijd voor een terugblik op het jaar 2018, wat heeft er plaatsgevonden? En wat staat er nog op de agenda?
Kortom, een korte samenvatting met hoogtepunten van het USPC in 2018.

In 2018 heeft het USPC het doel nagestreefd om doormiddel van professionele ondersteuning iedere geïnteresseerde urban sporter en diens coaches te helpen bij talent ontwikkeling. Het kennis- en innovatiecentrum was aanwezig bij diverse wereldwijd aansprekende urban evenementen waarbij er veelvuldig sociaal-maatschappelijke activiteiten inzetbaar werden gemaakt.

Zo heeft er begin juni in samenwerking met Commit Freerun een Freerun Innovation Day plaatsgevonden. De organisaties hebben deze dag een mobiel park opgezet met als doel elkaar beter te leren kennen, een aantal technologieën te testen en te brainstormen welke behoeften de freerunners hebben. Technologieën die het USPC o.a. heeft getest zijn ARION zooltjes, de Sports Motion Capture (SMC) en de inzet van hispeed camera’s.

Daarnaast was het USPC eind juni voor het eerst aanwezig bij EMOVES Urban Culture Festival 2018 in Eindhoven. Gedurende het evenement heeft het USPC bijgedragen een drietal onderdelen:

  • Een tijdsregistratie om sporters te timen tijdens de freerun wedstrijd ‘Hop the Block’;
  • High-speed camera’s voor de BMX Big Air op het Ketelhuisplein; hiermee zagen de BMX-ers hun tricks in slowmotion terug en kon het USPC hen vervolgens van feedback voorzien;
  • Fysiotherapie behandelingen.

In oktober was het USPC aanwezig bij maar liefst 2 internationale skateboard events in Brabant: World Cup Skateboarden in Breda & Halfpipe Horror in ‘s-Hertogenbosch. Op beide evenementen was het USPC vertegenwoordigd met informatie stands, collega’s en fysiotherapeuten. Daarnaast werd bij de Halfpipe Horror het eerste prototype van een hoogtemeter geïntroduceerd. De hoogtemeter signaleert door middel van bewegingssensoren de hoogte bij een sprong en geeft deze hoogte weer door het oplichten van LED lampen.

Naast de hoogtepunten die al hebben plaatsgevonden staan er ook nog evenementen op de agenda voor 2018.

Op zaterdag 15 december is het USPC namelijk aanwezig bij het 1ste NK BMX freestyle in de discipline Park. Het NK vindt plaats in samenwerking met de KNWU, Clever°Franke, Soulcycle BMX Shop, Paul’s Boutique BMX, Red Bull en het Urban Sports Performance Centre in Area51 te Eindhoven. Het NK is voor de sporters het uitgelezen moment om de eerste punten te halen voor deelname aan de Spelen in 2020. Tevens is dit NK het moment waarop het project Sports Motion Capture voor het eerst publiekelijk getoond wordt door het USPC samen met Clever°Franke. De rijders zullen worden uitgerust met sensoren waardoor zowel de jury als het publiek op een groot LED scherm het gebruik van de baan kunnen zien!

Nieuwsgierig hoe dit in zijn werk zal gaan? Ga dan zeker kijken!

Meer informatie over het Urban Sports Performance Centre? Of wilt u graag ieder moment op de hoogte blijven van de activiteiten van het USPC? Check dan de website of volg het USPC op Facebook of Instagram!