Skip links

#040Beweegt, wat is er allemaal gebeurd?

Waar #040Beweegt is, gebeurt iets: wat is er allemaal gebeurd?

“Het is de bedoeling dat elke Eindhovenaar, jong en oud, de kans krijgt om in zijn of haar stad naar eigen wens en voorkeur te sporten.” Hiervoor is #040Beweegt opgericht, een initiatief van InnoSportLab Sport & Beweeg, Technische Universiteit Eindhoven, Fontys hogescholen en de gemeente Eindhoven. #040Beweegt is zichtbaar in en rondom Eindhoven. We spuiten met een bord “brutaal” het #040Beweegt logo bij leuke beweeginitiatieven en innovaties. Waar #040Beweegt staat, is er iets te doen en kan iedereen meedoen. Zo werken we samen aan een actieve stad met gezonde Eindhovenaren.

Maar wat is was er de afgelopen tijd dan allemaal te doen in Eindhoven? 

De vloer is lava
Onder andere de hype ‘De vloer is lava’. Dit is een spel waarbij iemand: ‘De vloer is lava!’ roept en iedereen vervolgens binnen vijf seconden de voeten van de vloer moet hebben. Een spel wat nu ook in het centrum van Eindhoven kan worden gespeeld. Op de bestrating van de winkelstraat Demer zijn witte stippen geschilderd. Bezoekers kunnen van stip naar stip springen zodat zijn of haar voeten niet ‘verbranden’. Een creatieve oplossing zoals ergens op springen of aan gaan hangen mag natuurlijk ook toegepast worden.

Smartgoals Bootcamp
Bootcampsessies in de stad met het interactieve training systeem van SmartGoals. Dit in het kader van het project Stad in Actie waarbij de stad als innovatie broedplaats gebruikt wordt voor beweegstimulering. Hieruit worden sport- en beweeginnovaties ontwikkelt voor de openbare ruimte zoals bijvoorbeeld de SmartGoals. De intelligente pylonen communiceren draadloos en geven met lichten aan door welk ‘poortje’ een voorwerp moet gaan. Hierbij kan men ook het eigen lichaam als voorwerp gebruiken.

Hinkelen tijdens het winkelen
Hoe kunnen we de bezoekers van de binnenstad ‘even anders’ aan het bewegen krijgen dan normaal gesproken? Aan deze vraag wordt gewerkt in het onderzoeksproject ‘Hinkelen tijdens het Winkelen’. Met kleine interventies, zoals de van vroeger bekende stoepkrijt hinkelpaden, is gekeken of het gedrag van inwoners veranderd kan worden om zo bij te dragen aan een gezondere binnenstad.

CityLegends
De nieuwe app CityLegends, welke binnenkort uitkomt, gaat urban sporters uitdagen om meer in de stad te bewegen. De basis van de app is een virtuele map, waar gebruikers in de vorm van beweegchallenges in de stad allerlei tricks en oefeningen kunnen uitvoeren, filmen en uploaden. De gebruiker kan ervoor kiezen om challenges alleen uit te voeren, samen met vrienden of om een (on)bekende uit te dagen.

Kubu
Naomi Swagten, TU/e student heeft vorig semester stage gelopen bij InnoSportLab Sport & Beweeg. Gedurende deze periode heeft Naomi behoeften en interesses opgehaald bij kinderen in de buurt Vlokhoven. Vervolgens heeft ze ontwerpen gemaakt voor het speeltoestelKubu, waarmee we kinderen op een leuke manier willen laten bewegen. Na deze eerste stageperiode gaat Naomi nu ook haar Final Bachelor Project bij ons doen. Hier geeft ze een vervolg aan haar opdracht: de doorontwikkeling van een prototype van het huidig gedesigned speeltoestel. 

De Zandbak
Sporten en bewegen in het zand, voor iedereen! Dat is het idee van #Zandbak040 in Genneperparken naast Fontys Sporthogeschool. In overleg met de gemeente heeft Fontys Sporthogeschool een multifunctioneel beachveld gerealiseerd wat iedereen mag gebruiken: van jong tot oud, van sporter tot niet-sporter. Je hoeft niets te organiseren, te reserveren of te betalen. Breng zelf een bal of ander sport- en spelmateriaal mee en kom binnenkort bewegen in de Zandbak! Vergeet niet je zandbakmoment met ons te delen en maak gebruik van de hashtags: #040Zandbak en #040Beweegt.

Wil jij ook een gaaf beweeginitiatief in Eindhoven onder de aandacht brengen? Laat het ons weten! Stuur een mail naar: info@innobeweeglab.nl of bel naar: 040 202 5697.