Skip links

Provincie Utrecht en InnoBeweegLab bundelen krachten voor succesvolle kennissessies

De samenwerking tot nu toe en een blik vooruit!

In het najaar van 2021 ontstond een waardevolle samenwerking tussen de Provincie Utrecht en InnoBeweegLab. Deze samenwerking heeft geleid tot een reeks inspirerende kennissessies over sport en bewegen in de openbare ruimte. Het begon allemaal met een tip uit het netwerk van de provincie, die hen in contact bracht met Harmen Bijsterbosch, directeur-bestuurder van InnoBeweegLab. ”Naar aanleiding van de eerste opdracht die wij hebben belegd bij InnoBeweegLab, waren wij zeer tevreden over het eindresultaat en de samenwerking. Vervolgens kwam er vanuit het netwerk steeds meer behoefte aan kennisdeling. Vandaaruit hebben we besloten om kennissessies te organiseren rondom sport en bewegen in de openbare ruimte”, aldus Luuk Werff, Projectleider Provinciaal Sportakkoord Utrecht. Voor die opdracht werd opnieuw InnoBeweegLab ingeschakeld.

Een vruchtbare samenwerking

De samenwerking tussen de provincie en InnoBeweegLab bleek vanaf het begin succesvol. De provincie nam de rol van opdrachtgever op zich, terwijl InnoBeweegLab opereerde als uitvoerder en sparringspartner binnen de regiegroep ‘Sport en bewegen in de openbare ruimte’ van het provinciaal Sportakkoord Utrecht. Luuk vertelt: “InnoBeweegLab bracht niet alleen veel kennis in, maar toonde ook een grote betrokkenheid, wat de kennissessies naar een hoger niveau tilde.”

Harmen Bijsterbosch gespreksleider

Doelen en inhoud van de sessies

Sinds najaar 2022 zijn er in totaal al 5 kennis- en inspiratiesessies georganiseerd. Het overkoepelende doel van de sessies is om kennis en ervaring rondom sport en bewegen in de openbare ruimte te bundelen en te verspreiden. “We proberen sport en bewegen, mede met behulp van deze kennissessies zo goed mogelijk te positioneren op de tekentafel. Een thema dat steeds urgenter wordt in een tijd waarin ruimte beperkt is. Steeds meer gemeenten hebben een strijd om de ruimte. Ruimte is schaars en sport en bewegen verliest het al gauw van bijvoorbeeld woningbouw. De kennis die tijdens de sessies wordt gedeeld brengt hopelijk nieuwe inzichten en oplossingen voor gemeenten en andere sportpartners, kennis waartoe je alleen misschien niet zou komen”.

Tijdens de sessies kwamen vooral de specialisten en ervaringsdeskundigen uit de projecten aan het woord. Denk aan onderzoekers, projectleiders, ontwerp- en adviesbureaus, maar dus ook vertegenwoordigers van bijvoorbeeld sportverenigingen.

Elke sessie had een specifieke focus:

  • Kennissessie 1: Hier stond het project Zuilense Vecht centraal, waarbij plannen werden besproken om sportparken te vernieuwen en een aantrekkelijk sportief park te creëren voor buurtbewoners.
  • Kennissessie 2: Hier lag de focus op sport en bewegen in de gebouwde omgeving, met aandacht voor duurzaamheidsplannen en de regionale spreiding van sportaccommodaties.
  • Kennissessie 3: Deze sessie vond plaats in Cothen, een locatie die geen toeval was, omdat het sportpark daar was geselecteerd als fieldlab voor open sportparken. Hier werd een routekaart gepresenteerd die gemeenten kan ondersteunen bij het realiseren van meer sportparken met een open karakter.
  • Kennissessie 4: Hier werd de aandacht gericht op sportieve routes, met inspirerende presentaties en visualisaties over mogelijke (sportieve) routes richting het Nedereindse Park.
  • Kennissessie 5: Tijdens deze sessie waren we te gast in Vianen, waar de herinrichting van de openbare ruimte binnen een bestaande woonwijk centraal stond.
Kennismaken met de buitenruimte

Inspiratie en netwerken

“De kennissessies hebben veel inspirerende inzichten opgeleverd. Vooral sessies waarin praktische handvatten en voorbeelden werden gedeeld, zoals de routekaart voor open sportparken en sportieve routes in de regio, werden zeer gewaardeerd door de deelnemers.”

Daarnaast boden de sessies een waardevol platform voor netwerken en het leggen van nieuwe contacten. “Uit de opkomst kan wel geconcludeerd worden dat er meer behoefte is aan kennisdeling en het opzoeken van elkaar.”

Reacties en vervolg

Al met al werden de kennissessies erg positief ontvangen. Deelnemers benadrukten het belang en de urgentie van het thema sport en bewegen in de openbare ruimte. Ze waardeerden de opgedane kennis en de mogelijkheid tot interactie, maar gaven ook aan in de toekomst dieper in te willen gaan op procesmatige thema’s, met vragen als: Hoe geef ik vorm aan een participatietraject en wat zijn de trends en kansen rondom urban sports? Dit zal dan ook de focus zijn van de twee sessies die dit najaar nog worden georganiseerd.

De Provincie is zeer tevreden over de samenwerking. Luuk bestempelt het als een soepele samenwerking: “Waarin afspraken werden nagekomen en vaak zelfs overtroffen. De sessies trokken voldoende deelnemers, de inhoud sloot goed aan bij provinciale projecten en InnoBeweegLab had een proactieve rol in de organisatie van de kennissessies.”

Toekomstige stappen

Tot slot staan er voor 2024 nog twee sessies meer op de planning. Donderdag 19 september 2024 staat de volgende kennissessie op de agenda rondom het slim betrekken van bewoners bij sport- en beweegprojecten in de openbare ruimte. En 28 november gaan we inzoomen op de trends en kansen rondom urban sports.

Daarnaast blijft InnoBeweegLab als partner van het Provinciale Sportakkoord Utrecht actief binnen de regiegroep ‘Sport en bewegen in de openbare ruimte’. Zo zetten beide partijen zich in om sport en bewegen een prominente plek te geven in de provincie Utrecht. Met als doel een gezonde en actieve leefomgeving voor iedereen te creëren.

Meer weten over deze samenwerking of aanmelden voor de eerstvolgende kennissessie?
Neem contact met ons op of mail naar harmen@innobeweeglab.nl

Samen met ons een kennissessie organiseren voor jouw organisatie?

Neem vrijblijvend contact op!
Deelnemers kennissessie