Skip links

Meer gevarieerd bewegen met de Voucherregeling SpeelGoed

Over de Voucherregeling SpeelGoed
Met de Voucherregeling SpeelGoed wil gemeente Eindhoven een impuls geven aan het gebruik van innovatieve sport- en spelmaterialen in de stad. Met als doel om Eindhovenaren meer en/of beter te laten bewegen. Organisaties die in Eindhoven structureel sport- en spelactiviteiten organiseren, kunnen een voucher (subsidie) aanvragen waarmee zij innovatieve sport- en spelmaterialen kunnen aanschaffen. In opdracht van de gemeente Eindhoven, voert InnoBeweegLab de regeling uit.

Al verschillende organisaties maakten gebruik van de voucherregeling SpeelGoed. Zoals basisschool De Talisman waar vakleerkracht Tim van de Laak werkt. Tim schafte verschillende materialen aan om hun leerlingen nog meer gevarieerd te laten bewegen. Hij vertelt erover.

De wereld van sport en bewegen
Op basisschool de Talisman zitten 650 leerlingen. Alle kinderen spelen tenminste twee keer per dag buiten op het groene schoolplein. En krijgen gymles van een vakleerkracht. “Het is voor kinderen belangrijk om binnen hun eigen mogelijkheden te kunnen bewegen. Zonder dat ze worden afgerekend op een bepaald motorisch niveau. Dat afrekenen is slecht voor hun zelfbeeld. Op onze school willen we kinderen zo breed mogelijk introduceren in de wereld van sport en bewegen. Waarbij ook het plezier in sporten en bewegen centraal staat”, aldus Tim.

Nog meer variatie is beter
Tim: “Toen ik op deze school kwam werken, was er nog niet zo veel materiaal. Daar heb ik in het eerste jaar al verandering in gebracht. Regelmatig ben ik op zoek naar mogelijkheden om extra te kunnen variëren in bewegingsmogelijkheden. Zo kwam ik de voucherregeling SpeelGoed tegen. Enkele dagen later diende ik een aanvraag in. We hebben € 2500,- aan materialen aangeschaft, waarbij we vooral hebben ingezet op verschillende duurzame materialen. Dit om allerlei sport en beweegactiviteiten te introduceren, zoals mikken met KanJam, actie-reactie met Blaze Pods en werken in teams met SpikeBall.”

Plezier in bewegen
Voor de gymles zet vakdocent Tim verschillende onderdelen klaar. De kinderen mogen vervolgens zelf kiezen waar ze mee aan de slag willen gaan. “Hun keuze maakt niet uit, als plezier maar op de eerste plaats staat. Ieder kind vindt iets anders leuk. Ook leren ze dat het oké is om dingen niet leuk te vinden. We hopen op deze manier dat alle kinderen iets ontdekken wat zij leuk vinden om te doen, om uiteindelijk een leven lang (met plezier) te blijven bewegen. Onafhankelijk van het beweegniveau. Daarom is het fijn om veel variatie te kunnen aanbieden. Het gaat om bewegen, inspanning, ontspanning en een gezonde leefstijl. Ik kan garanderen dat dat bij iedereen kan.”

Gratis materialen
Tim raadt ook andere organisaties aan om gebruik te maken van de voucherregeling SpeelGoed. “Ik heb deze regeling gedeeld binnen mijn netwerk met de hoop dat anderen hiermee ook aan de slag gaan. Het valt best mee hoeveel werk en tijd het kost om de aanvraag te doen. Wanneer je het moeilijk vindt, vraag dan om hulp. Het heeft onze school in ieder geval veel gebracht. Je krijgt de mogelijkheid om gratis materialen aan te schaffen. Waarom zou je die kans laten liggen?