Skip links

040Beweegplein een succes!

Van 17 tot en met 26 september was het de NOC*NSF Nationale Sportweek. Honderden clubs, bonden, gemeenten en andere organisaties zetten dan hun deuren open. Gedurende de week worden zoveel mogelijk mensen geïnspireerd om een leven lang te genieten van plezier van sport. Dit jaar waren er 5 host cities, waar extra veel sportactiviteiten plaatsvonden, Eindhoven was een van de host cities.

Op de ochtend van woensdag 22 september organiseerde wij samen met de gemeente Eindhoven de eerste editie van het 040Beweegplein. Het Ketelhuisplein werd omgetoverd tot een beweegplein vol met innovaties en workshops.  Het doel van dit event was om kinderen, bedrijven en geïnteresseerde door middel van workshops kennis te laten maken met nieuwe manieren van bewegen. Ook was het een mooie kans om diverse doelgroepen samen te brengen en nieuwe ervaringen te creëren.

De dag begon met een introductie voor geïnteresseerden uit het werkveld in de Urban Sports Innovation Hub; het kantoor van o.a. InnoSportLab Sport & Beweeg. Hier gaf onze projectmanager Lars van Raaij een korte presentatie over onze organisatie en het vervolg van de ochtend. Na de presentatie werd de groep naar buiten begeleid terwijl zij ondertussen een sneak preview kregen van de indoor skate hall Area51 (welke nog in verbouwing is). Eenmaal buiten kreeg de groep een rondleiding over het plein en kregen ze de kans om kort deel te nemen aan de workshops  en vragen te stellen aan de organisaties.

Om de bezoekers een goed beeld te geven van de innovaties én jongeren in beweging te brengen waren zo’n 80 basisschoolkinderen uitgenodigd om deel te nemen aan de workshops. In 2 grote groepen waren de kinderen tijdens de ochtend fanatiek bezig met bewegen en het ontdekken van de innovaties. Er was voor ieder wat wils; van rennen met Picoo play en skateboarden bij het USPC tot het uitvoeren van opdrachten op de Moby Playground.

Ook kwam gedurende de ochtend wethouder Stijn Steenbakkers langs om een indruk te krijgen van de georganiseerde workshops en de beleving van de kinderen. Zo ontstond er een unieke ervaring waar de wethouder, organisaties, geïnteresseerden en kinderen samen een leuke ochtend hebben beleefd.

Kortom, een sportieve ochtend met zo’n 80 enthousiaste kinderen, 2 groepen geïnteresseerde bezoekers, 6 workshops van de aanwezige organisaties en zelfs een bezoek van de wethouder!

Meer over de workshops? Lees hieronder per organisatie wat er zoal gebeurde:

Kicks ’n sticks: Ballie
Een innovatieve bal die de wereld van voetbal verbindt door middel van gamification. De kinderen werden uitgedaagd om zo vaak mogelijk de bal tussen hun eigen benen over te ‘pingelen’. Middels videobeelden werd er geteld, dus valsspelen kon niet.

YOU.FO
Spelen en sporten met de aerodynamische ring waarbij onder andere de concentratie en behendigheid wordt getraind. De kinderen mochten verschillende spelvormen uitproberen. Van naar elkaar overgooien tot een echte wedstrijdvorm.

Urban Sports Performance Centre
Tijdens deze workshops maakte de kinderen kennis met skateboarden. Naast recht vooruit skaten en draaioefeningen werden er zelfs al enkele trucs uitgeprobeerd!

SmartGoals
Een interactieve trainingsmethode met lichtsignalen voor het trainen van o.a. awareness, split-vision en handelingssnelheid. Op het plein was een parcours uitgezet met de SmartGoals. De kinderen mochten het onderling tegen elkaar opnemen; wie legt het parcour het snelst af?

Picoo
Met slimme sensoren en interactieve technologie combineert Picoo interactief en traditioneel (buiten)spelen. De Picoo kan trillen en kleuren krijgen waardoor je verschillende spelvormen kan doen zoals een zombierun; voorkom dat je de kleur van de zombies krijgt en laat je niet tikken.

Novasports Sport & Beweeg: Moby Playground & Kerby
De speelkoepel geeft opdrachten die je moet uitvoeren door te kruipen, hinkelen, lopen en rennen over de tweedimensionale obstakels van een slim en interactief speelveld. Daarnaast konden kinderen ouderwets stoepranden met de Kerby.