Skip links

Interactief speeltoestel wint innovatieprijs

Het interactieve speeltoestel Moby Playground is door de provincie Noord-Brabant uitgeroepen tot meest innovatieve speeltoestel voor kinderen. Het Nuenense bedrijf Novasports kan rekenen op 40.000 euro voor het verder ontwikkelen van het ontwerp.

De Moby Playground past goed in het streven van het Brabants provinciebestuur om inwoners van alle leeftijden te stimuleren een gezonde leefstijl op te pakken. Een belangrijke voorwaarde hiervoor is een beweegvriendelijke leefomgeving. Vorig jaar startte het project Brabanders Bewegen in de Openbare Ruimte. Dat vierjarig project wordt uitgevoerd door innovatiecentrum InnoBeweegLab en sportserviceorganisatie SSNB. Ze onderzoeken onder meer bij 15 Brabantse gemeenten hoe de openbare ruimte effectief beweegvriendelijk ingericht kan worden. Bedrijven krijgen de mogelijkheid om via innovatieprijsvragen vernieuwende producten en diensten te ontwikkelen.

Speelkoepel

De Moby Playground is uit de bus gekomen als beste inzending bij fysieke producten. Het Nuenens ontwerp bestaat uit een interactieve speelkoepel op een speciaal ontworpen kunstgrasveld. De robuuste speelkoepel is geschikt om op te klimmen, doorheen te kruipen en ballen door te gooien. Het stimuleert kinderen met gesproken opdrachten, muziek en lampjes om te bewegen. Momenteel zijn er twee prototypes: bij een basisschool in Dommelen (gemeente Valkenswaard) en in een bungalowpark over de grens in Duitsland. Ze worden veel gebruikt door kinderen.

Gedeputeerde Bas Maes (Sport) is blij met het innovatieve ontwerp. “Hier komen twee dingen samen: onze wens om meer inwoners te laten sporten én het innovatieve karakter van het Brabants bedrijfsleven. De Moby is een mooi voorbeeld van een hedendaagse oplossing om kinderen op een natuurlijke en aansprekende manier te laten bewegen. Onderzoek wijst uit dat meer bewegen echt nodig is om op latere leeftijd gezondheidsklachten te voorkomen. We kennen allemaal de uitdrukking: jong geleerd is oud gedaan.”

Op goede weg

Bedenker Ramon de Roij van Novasports ziet de prijs als signaal dat hij op de goede weg is. “Mijn drijfveer is om de ontwikkeling van kinderen te stimuleren met spelplezier. Met de Moby Playground prikkelen we zowel de fantasie als de ontwikkeling van cognitieve en motorische vaardigheden.”

Met het geldbedrag kan De Roij zijn ontwerp de komende maanden verfijnen en gereed maken voor de markt. De verwachting is dat de nieuwe versie van de Moby Playground uiterlijk volgend voorjaar in de openbare ruimte in Brabant verschijnt.

Meer weten over dit interactief speeltoestel? Klik hier.