Skip links

Van ontmoeting naar samenwerking

Anderhalf jaar geleden deed Mark Smits met zijn innovatie mee aan de Vitality Pitch Stop, georganiseerd door het Vitality Living Lab project. Hier kregen 10 ondernemers de kans om hun innovatie te presenteren aan initiatiefnemers en experts die betrokken zijn bij het Vitality Living Lab project. Mark Smits deed met zijn innovatie ‘Swimm’ mee. Een compact zwembad dat natuurlijke tegenstroming biedt waardoor de persoonlijk trainingen efficiënt zijn. De aanschaf-, stook- en energiekosten blijven hierbij laag. Iedere gebruiker van Swimm wordt gekoppeld aan een eigen account, hierdoor is het mogelijk om een training op persoonlijk niveau, met de passende mate van tegenstroom, in te richten.

Deze case sloeg aan bij de experts en initiatiefnemers. Dit leidde naar deelname aan het Vitality Accelerator Program. Binnen dit programma bieden experts van het Vitality Living Lab project ondersteuning bij het versnellen van innovaties. Er waren meerdere cases die de experts en initiatiefnemers van het Vitality Living Lab project hebben weten te overtuigen om uitgekozen te worden voor het Vitality Accelerator Program. Zo ook de case van InnoSportLab Sport & Beweeg, gepitcht door Lars van Raaij tijdens de Vitality Pitch Stop. Mark en Lars ontmoetten elkaar hier en raakten aan de praat over Swimm. Door het advies van de business mentoren van het Vitality Living Lab project, kwamen ze op het idee om met deze innovatie zich op de zorgsector te richten, het begin van een prettige samenwerking.

Door de samenwerking tussen Swimm en InnoSportLab Sport & Beweeg is Swimm doorontwikkeld naar een zwembad met gamification, gespecialiseerd voor zorginstellingen. Door de verlichte zwaartekracht van het water is het voor een revaliderende makkelijker om te bewegen, dit maakt Swimm aantrekkelijk voor de zorgsector. Door de toevoeging van gamification worden patiënten gestimuleerd om op een leuke manier te bewegen. “Gaaf dat we in deze samenwerking zwemmen met plezier voor iedereen mogelijk kunnen maken!”, aldus Lars van Raaij, projectmanager InnoSportLab Sport & Beweeg. Het Vitality Living Lab project is de verbindende schakel tussen Swimm en de haalbaarheidsstudie van Sportinnovator. In deze haalbaarheidsstudie wordt er samen met Fontys ICT, Libra revalidatie & audiologie en Fontys Paramedische Hogeschool de haalbaarheid van Swimm-games in de zorg onderzocht.

InnoSportLab Sport & Beweeg ondersteunt Swimm met het delen van kennis en netwerk én door daarnaast de organisatie en communicatie op zich te nemen. “Wij, van Swimm, denken meer to the point. Wij zouden waarschijnlijk zinnen fout formuleren waardoor er geen resultaten worden behaald binnen de subsidiegroep. InnoSportLab Sport & Beweeg en partners uit het Vitality Living Lab project denken meer zoals een organisatie en stellen e-mails op een bepaalde manier op, zodat je echt iets voor elkaar krijgt. Daar ben ik ze heel dankbaar voor”, aldus Mark Smits.

“Zonder de samenwerking met InnoSportLab Sport & Beweeg hadden we de doorontwikkeling van Swimm op korte termijn niet voor elkaar gekregen”

Momenteel zijn de partners bezig met de afronding van de haalbaarheidsstudie. Het concept blijkt technisch haalbaar. Vanuit cliënten, begeleiders en directie zijn positieve geluiden ontvangen betreffende het zwemmen met gamificering. Swimm en InnoSportLab Sport & Beweeg zijn bezig met de inrichting van het tweede deel, gamification voor Swimm realiseren voor tweedelijns zorg. Voor Mark een droom die uitkomt. ‘Zonder de samenwerking met InnoSportLab Sport & Beweeg, die dankzij het Vitality Living Lab project is ontstaan, hadden we de doorontwikkeling van Swimm op korte termijn niet voor elkaar gekregen. Het is echt heel gaaf om te weten dat we iets aan het ontwikkelen zijn waarmee we een hele grote groep mensen kunnen helpen met een frisse, nieuwe manier van bewegen. Water blijft toch voor iedereen leuk, jong en oud!’, aldus Mark Smits.

Lees meer over het project op onze projectpagina!